Wing Chun Kung Fu

Wing Chun er ikke bare Wing Chun, der er lige så mange forskellige fortolkninger af principperne som der er organisationer og der er også flere forskellige grene af stilen, ikke alt Wing Chun stammer fra Yip Man. Derfor er det vigtigt at få prøvet at træne hos forskellige instruktører, indtil man finder lige den version der passer bedst til ens krop og temperamant. For selv om rammerne set udefra kan virke til at være næsten ens, kan der være stor forskel, både på forståelsen af principperne og i attituden.


Hvad er Kulo Pien San Wing Chun?


Før der var en Bruce Lee, før der var en Yip Man, før der var en Chan Wah Shun, som var Yip Man's instruktør i Fatshan, var der en mand der hed Leung Jan, som var Chan Wah Shun's instruktør. Leung Jan var berømt i hele Sydkina for hans høje niveau i Wing Chun og hans praktiske færdigheder.


Da Leung Jan (1826 - 1901) begyndte at blive ældre, lukkede han i slutningen af 1890'erne sit Apotek og forlod Fatshan, hvor han havde arbejdet og undervist Wing Chun i mange år. Leung Jan rejste derefter tilbage til hans familie i sin hjemby Gulo. Her blev han bedt om at undervise Wing Chun igen. Her underviste han så en mere enkel version af Wing Chun, end den der siden hen har spredt sig til hele verden fra Fatshan og Hong Kong. Det Leung Jan underviste var en version uden former, som udelukkende bestod af separate teknikker (San Sik) der kunne læres hurtigere og som også indeholdt elementer han ikke havde undervist til sine elever i Fatshan.


Gulo Wing Chun eksisterer stadig og er et unikt tidsbillede og indblik i hvordan Wing Chun blev trænet og undervist, når intentionen ikke var at instruktøren skulle leve af at undervise Wing Chun, med de helt klare økonomiske fordele som et større pensum der er strukket ud over flere år giver.
Pien San Wing Chun er et eksempel på hvordan WIng Chun ser ud, når det ikke er selve undervisningen der har første prioritet, men derimod udelukkende elevens evne til at absorbere systemet så hurtigt som muligt samt dets praktiske anvendelse. 
Gulo Pien San er Wing Chun undervist uden forbehold.

Selv om der måske er andre end mig i Danmark, der i tidens løb har stiftet bekendtskab med Gulo Pien San Wing Chun. Har det så vidt jeg ved ikke tidligere været muligt at fokusere udelukkende på dette enkle system, hvis man gerne ville træne det.


Wing Chun er et familie system og jeg underviser derfor i en rolig, afslappet, venlig, imødekommende og navnlig ego fri atmosfære.

"Med Gulo Pien San Wing Chun løber du aldrig tør for plads hvis du skal forsvare dig selv"
Fordele ved Gulo Pien San Wing Chun

  • Praktisk selvforsvar
  • Kompakt men med større bevægelsesfrihed
  • Styrker balance, koordination og reflekser 
  • Forbedrede posturale vaner
  • Reducerer mentalt og fysisk stress
  • Øget fokus og koncentrationsevne
  • Mere indre ro og selvtillid


Jing San og Pien San teorien


Gulo Wing Chun arbejder både med Jing San (Straight Body) som er teorien om at man skal møde sin modstander lige forfra, centerlinie til centerlinie og Pien San (Side Body) hvor man arbejder med forskellige vinkler i relation til centerlinien.

Når først man begynder at arbejde med kamp mod flere modstandere, eller hvis man er mindre af bygning, begynder man hurtigt at forstå betydningen og vigtigheden af at have kendskab til Pien San og hvorfor teorien fylder så stor en del af pensum i Gulo Wing Chun.

Wing Chun Forskelle


Der er selvfølgelig nogle lighedspunkter med Hong Kong / Fatshan Wing Chun og også med de andre lineages der eksisterer. Men lige som at der kan være stor forskel på elever fra den samme skole, som feks Wong Shun Leung og Chu Shong Tin, så er der også forskel på de forskellige grene og fortolkninger af stilen. Der er derfor flere elementer i vores pensum, som udføres markant anderledes.

Når jeg gennem tiden har lyttet til folk der har fortalt mig om deres oplevelse med at prøve Wing Chun, hvor de så har valgt at træne en anden stil i stedet for. Så var der et par ting der oftest gik igen, når de beskrev deres oplevelse.

Fælles for mange var at de følte sig stive og fastlåste i deres struktur og at de absolut ikke var trygge med den begrænsning af deres kropslige udtryksmuligheder som de oplevede. En kritik som jeg til dels sagtens kan nikke genkendende til. En ting jeg nemlig selv har opdaget er at efter jeg har skiftet til Gulo Pien San Wing Chun, har jeg opnået en væsentlig større bevægelighed, uden at jeg har måtte gå på kompromis med den meget direkte og kompakte grundstruktur.

Gulo Pien San Wing Chun indeholder simpelthen et langt større repertoire af bevægelsesmuligheder end der normalt forbindes med Wing Chun.

Gulo Pien San inkluderer en række forskellige bevægelser, lynhurtige og subtile skift, positioner, trin og ændringer i balancen. Denne større fokus på dynamik, giver en langt større bevægelsesfrihed og åbner op for et optimalt udbytte af Yin aspektet, som i virkeligheden er fundamentet for Wing Chun.

Choh Ma

Choh Ma drejestillingen er i begyndelsen primært en koordinations øvelse hvor man lære at dreje omkring centeraksen, skabe mere kræft i sin teknik, få længere rækkevidde og udnytte Wing Chuns offensive og defensive principper med Yin/Yang hænderne.

I almindelig Wing Chun udføres denne øvelse koordineret hvor imod i San Sik bevæges kropsdelene uafhængigt.